KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Dünya Sağlık Örgütü´ne göre, tüm kalp krizlerinin ve felçlerin %80´i önlenebilir. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, obezite veya diyabet gibi risk faktörlerinin tetiklediği ölümlerin çoğunu önleyebiliriz.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, tüm kalp krizlerinin ve felçlerin %80'i önlenebilir.


Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, obezite veya diyabet gibi risk faktörlerinin tetiklediği kalp ve damar hastalığına bağlı ölümlerin çoğunu, sağlıklı bir diyetle, düzenli egzersizle ve tütünden uzak durarak kontrol altına alabilir veya önlenebiliriz. Tansiyonunuza, kolesterol seviyenize ve kan şekerinize göz kulak olmak da oldukça önemli.


Bazı önerileri sizin için sıraladık:


SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENİN!

Sağlıklı bir kalbe sahip olmanın anahtarı dengeli beslenmektir. Sağlıklı bir diyet; bol meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, fındık ve doymuş yağ, şeker ve tuz bakımından düşük gıdaları içermelidir. İşlenmiş gıdalardan uzak durmalı ve bol bol su içmelisiniz!


DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN!

Haftada beş gün, 30 dakikalık orta şiddetli aktivite sağlığınızı korumanız ve geliştirmeniz için yeterli. Aktif olmak, stresi azaltmanın ve kilonuzu kontrol altında tutmanın da harika bir yoludur. Asansör yerine merdivenleri kullanabilir, otobüsten birkaç durak önce inip yürüyebilirsiniz.


SAĞLIKLI BİR KİLODA KALIN!

Sağlıklı bir kiloda kalmak için yağ ve şekerden alınan kalorileri azaltmalı, meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar ve fındık tüketimini artırmalı ve düzenli egzersiz yapmalısınız.


TÜTÜN KULLANIMINDAN KAÇININ!

Sigarayı bıraktığınızda, kalp hastalığı riskiniz bir yıl içinde yarıya düşer. Yakınınızdakilerin içtiği sigara dumanından (İkinci el dumandan) da kaçınmalısınız. Tütünün her türlüsü zararlıdır ve güvenli bir tütün seviyesi yoktur.


STRESİNİZİ YÖNETİN!

Stres, damarların sıkışmasına neden olabilir, bu da kalp hastalığı riskini artırabilir. Egzersiz yapmak, derin nefes almak, kasları rahatlatmak ve sevdiğiniz şeylere zaman ayırmak stresinizi yönetmenize yardımcı olabilir.


DEĞERLERİNİZİ BİLİN!

Tansiyonunuzun, kolesterol seviyenizin ve kan şekerinizin ne olduğunu bilmek kalbinizi sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır.


DOKTORUNUZUN ÖNERDİĞİ İLAÇLARI, ÖNERİLDİĞİ ŞEKİLDE VE SÜREDE KULLANIN!

Kalp hastalığı veya felç riskiniz yüksekse, riskinizi azaltmak için ilaç almanız gerekebilir. Doktorunuzun önerdiği ilaçları alın ve ilaç rejiminize sadık kalın.


HASTALIKLARIN BELİRTİLERİNİ ÖĞRENİN, VÜCUDUNUZUN ACİL DURUM UYARI SİNYALLERİNİ FARK EDİN!

Yardım ne kadar erken alınırsa, tam iyileşme şansı o kadar artar.


  • LÜTFEN DİKKAT: Bu açıklamalar, genel bilgilendirme amaçlıdır ve her belirti için kesin bir teşhis ya da sonuç olarak algılanmamalıdır. Herhangi bir belirtiyle karşılaşıldığında bir sağlık profesyoneline başvurmak esastır.


  • Bu içerik Türk Kardiyoloji Derneği, WHO, CDC, American Heart Association, British Heart Foundation vb kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır.




Yorumlar

Yorum ekleyebilmek için giriş yapınız