KALP HASTALIKLARI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Kalp hastalığını teşhis etmek için doktorunuz önce sizin ve ailenizin tıbbi geçmişini gözden geçirir, risk faktörlerinizi değerlendirir ve sizi muayene eder. Gerekirse, bulgularını çeşitli test ve işlemlerden alınan sonuçlarla birleştirir.

Kalp hastalığını teşhis etmek için doktorunuz önce sizin ve ailenizin tıbbi geçmişini gözden geçirir, risk faktörlerinizi değerlendirir ve sizi muayene eder. Gerekirse, bulgularını çeşitli test ve işlemlerden alınan sonuçlarla birleştirir. Kalp damar hastalıkları, çeşitli laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemleriyle teşhis edilir.


Kalp damar hastalıklarını teşhis etmek için kullanılan yaygın testlere şunlar dahildir:


Kan testleri:

Bu testler, kanınızdaki belirli maddelerin veya hücrelerin seviyelerini ölçer. Örneğin, kolesterol ve trigliserid seviyeleri kalp hastalığı riskinizi değerlendirmek için kullanılır. Ayrıca, kalpten salınan ve hasar gördüğünde artan bazı proteinler, kalp krizi olup olmadığınızı anlamak için test edilebilir.


Stres testi:

Bu test, kalbinizin egzersiz sırasında ne kadar iyi çalıştığını ölçer. Test sırasında, kalp atış hızınız ve kan basıncınız izlenirken hızla yürüyerek veya koşarak bir koşu bandında egzersiz yaparsınız. Eğer doğrudan egzersiz yapamıyorsanız, ilaçla kalbinizin "egzersiz yapıyormuş gibi" hissetmesi sağlanabilir.


Göğüs röntgeni:

Röntgen, kalbinizin ve akciğerlerinizin görüntülerini almak için kullanılır. Bu, kalbinizin boyutunu, şeklini ve akciğerlerinizdeki olası sıvı birikimini kontrol edebilir.


Elektrokardiyogram (EKG):

Bu test, kalbinizin elektriksel aktivitesini ölçer. Kalp ritmindeki herhangi bir düzensizliği veya kalp kasındaki hasarı tespit edebilir.


Ekokardiyogram:

Bu, kalbinizin hareketli bir görüntüsünü almak için ultrason teknolojisini kullanan bir testtir. Kalbinizin nasıl çalıştığını, kapaklarının işleyişini ve kanın kalpten nasıl aktığını değerlendirmek için kullanılır.


BT taraması:

Bu, kalp ve damarlarınızın detaylı görüntülerini almak için X ışınlarını kullanan ileri bir tarama yöntemidir.


MR:

MR (MRI), radyo dalgaları ve manyetik alanlar kullanarak vücudunuzun detaylı görüntülerini

oluşturan ileri bir görüntüleme tekniğidir. Bazı durumlarda kalp yapıları, kaslar ve damarlar hakkında detaylı bilgi edinmek için kullanılır.


Kardiyak kateterizasyon ve koroner anjiyografi:

Bu prosedürde, ince bir tüp (kateter) bir damarınıza yerleştirilir ve kalbinize doğru ilerletilir. Dye (röntgende görülebilen kontrast madde) enjekte edilir ve X ışınlarıyla kalbiniz görüntülenir. Bu, damarlarınızdaki daralmaları veya tıkanıklıkları görmek için kullanılır.


  • LÜTFEN DİKKAT: Bu açıklamalar, genel bilgilendirme amaçlıdır ve her belirti için kesin bir teşhis ya da sonuç olarak algılanmamalıdır. Herhangi bir belirtiyle karşılaşıldığında bir sağlık profesyoneline başvurmak esastır.



  • Bu içerik Türk Kardiyoloji Derneği, WHO, CDC, American Heart Association, British Heart Foundation vb kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır.




Yorumlar

Yorum ekleyebilmek için giriş yapınız