"Nefes darlığı, çabuk yorulma, bacaklarda şişme kalp yetersizliğinin habercisi olabilir."
Kalp yetersizliği, nefes darlığı ile kendine gösteren ve yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Kalp büyümesi ve kalp kasılma veya gevşemesindeki bozulma sonucu ortaya çıkar. Kalp-damar hastalıklarının açtığı son kapı kalp yetersizliğidir. Nadiren veya düzeltilebilir bir nedene bağlı gelişmişse normale dönebilir. Yaşam beklentisi pek çok kanser türünden daha azdır. 5 yıllık yaşam şansı %50’dir. Ciddi nefes darlığı olan ve günlük aktivitesi belirgin kısıtlanmış olanlarda ise 1 yıllık yaşam beklentisi %50’dir. Yaş ilerledikçe kalp yetersizliği görülme oranı artış göstermektedir. 40 yaş sonrası yaşam boyu kalp yetersizliği gelişme riski ise %20’dir.
Kalp yetersizliği kendini nefes darlığı, ayaklarda ve bacaklarda şişme ve çabuk yorulma şeklinde gösteren klinik bir tablodur. Gece öksürüğü, iştahsızlık, vücut ağırlığında artma, gece sık idrara çıkma, yorgunluk bitkinlik yakınmaları eşlik edebilmektedir. Aslında bu yakınmalar ortaya çıkmadan uzun süre önce kalp yetersizliğine zemin hazırlayan faktörler nedeniyle kalpte yapısal değişiklikler başlamakta ve yıllar sonra kalp yetersizliği belirgin hale gelmektedir. Hipertansiyon, şeker hastalığı, obezite, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kalp kapak hastalığı, kalp ritim bozuklukları, kalp kası hastalığı veya doğumsal kalp hastalığı, kalp yetersizliğine zemin hazırlayan durumlardır. Dolayısıyla bu olgular kalp yetersizliği için risk altında olan, bir başka deyişle kalp yetersizliğine aday olgulardır. Bu hastalıkların zamanında tespiti ve uygun tedavisi kalp yetersizliğine gidişi önler veya yavaşlatır.
Kalp yetersizliği ortaya çıkmış yakınmaları başlamış olan olgu grubunda, erken tanı, hastalığın ciddiyetinin ortaya konması ve buna göre oluşturulacak tedavi planının yakın takip altında uygulanması ölüm oranlarının azaltılması açısından önem arz eder. Bu hastalarda ilaç tedavisine ek olarak yaşam tarzı değişiklikleri (Tuzsuz diyet, sebze meyve ağırlıklı beslenme, kilo kontrolü, düzenli egzersiz programları vb.) ve gerekli olgularda kalp pili tedavisi veya kalp şoklama cihazlarının uygulanması yaşam kalitesinin düzeltilmesi ve ölümlerin azaltılmasında etkilidir.
Referans: https://tkd.org.tr/kardiyobil/kalp-hastaliklari/kalp-yetersizligi-haber (Erişim Tarihi: 22.08.2023)