Kalbinizin Seveceği 5 Karar

Yaş ilerledikçe aktif bir yaşam sürmeye devam etmek kalp hastalıkları, felç, diyabet ve osteoporozun önüne geçmeye ve beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Bazen yeni kararlar almak düşündüğünüzden daha kolay olabilir. Bunun için ilk yapılması gereken şey doğru bir planlama yapmaktır. Gerçek şu ki, bu tip kararların çoğu 1 ay içinde kendini yok eder. Çünkü planlı ve gerçekçi değildir. Hedefi küçük, spesifik ve ulaşılabilir adımlara bölmek sonuca ulaşmanın en iyi yoludur.1

1. Sigarayı bırakmak1,2

  • Öncelikle kendinizi motive edin. Sigarayı bıraktığınızda yaşayacağınız güzel şeyleri not edin;

 1 yıl sonra kalp krizi riskinin yarıya inmesi, dişlerdeki lekelerin azalması gibi.

  • Daha sonra kendinize bir tarih belirleyin ve bunu yakınlarınızla paylaşın. Söz vermek, başarı şansını artırır. 
  • Gerekirse yardım alın.
  • Evinizde sigarayı hatırlatacak küllük ve çakmak tutmayın. 
  • Sigara içmediğinizde bunun size sağlayacağı ekonomik kazancı hesaplayın.

2. Alkolü azaltmak1,3

İşe, tek seferde içtiğiniz miktarı azaltmakla başlayın. Çok fazla alkol almak anormal kalp ritimlerine, yüksek tansiyona neden olabilir ve kalp kasına zarar verebilir. Bu nedenle alkol yerine içebileceğiniz lezzetli ve sağlıklı içecekler bulun.

3. Aktif olmak1,4

Elbette ki herkesin kendi sağlık durumuna, yaşına ve fiziksel yapısına bağlı olarak uygun bir egzersiz yapması gerekir. Ancak herhangi bir fiziksel aktivite bile hiç hareket etmemekten daha sağlıklıdır. 

  • Araba kullanıyorsanız arabayı gideceğiniz yerden daha uzak bir bölgeye bırakarak yürüyün. 
  • Telefonla konuşurken yürüyün. 
  • Uzun süre oturuyorsanız ve zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyorsanız alarm kurarak belli aralıklarla yerinizden kalkın ve ufak tefek işler yapın; çay koymak, toz almak gibi. 
  • Çocuk veya torun gezdirmek ya da onlarla oynamak yaklaşık 300 kalori yakmanızı ve keyifli vakit geçirmenizi sağlar.

4. Sağlığınızın sorumluluğunu üstlenin1,5

Hastalıklar ile mücadele etmek için öncelikle hastalığınızı, nelere yol açabileceğini, kullandığınız tedavileri anlamak önemlidir. Bunun için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Sağlık durumunuzu öğrenin: Doktor randevularınıza düzenli olarak gidin. Aklınıza takılan tüm soruları randevularınız öncesinde not edin ve doktorunuza sorun. Endişe duyduğunuz her konuda doktorunuz yardımcı olacaktır.
  • Tedavilerinizin ne işe yaradığını ve yan etkilerini öğrenin.
  • Stresi yönetmeyi öğrenin: Halihazırda koroner kalp hastalığınız varsa stres ve kaygı, kalp krizi gibi sorunlara neden olabilir. Bununla baş etmek için doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmak yerine pilates ve yoga gibi egzersizler de yapabilirsiniz. 

5. Kalbe sağlıklı besinleri tüketin

Beslenme şeklinizi sağlıklı yönde değiştirmek kilonuzu düşürmenize, kolesterolünüzü ve kan basıncınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir.

  • Tereyağı ve margarin gibi katı yağlar yerine sıvı yağ tüketin.
  • Balık tüketmeye özen gösterin.
  • Meyve ve sebze tüketin.


Referanslar: 1. Kalbin Seveceği 5 Karar (Erişim Tarihi: 02.06.2023) 2. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/wellbeing/resolutions/quit-smoking (Erişim Tarihi: 02.06.2023) 3. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/wellbeing/resolutions/be-a-savvy-drinker (Erişim Tarihi: 02.06.2023) 4. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/wellbeing/resolutions/get-active (Erişim Tarihi: 02.06.2023) 5. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/wellbeing/resolutions/take-charge-of-your-health (Erişim Tarihi: 02.06.2023) 6. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/wellbeing/resolutions/follow-a-heart-friendly-diet (Erişim Tarihi: 02.06.2023)


Yorumlar

Yorum ekleyebilmek için giriş yapınız