Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak bilinen hipertansiyon, kan basıncının yükseldiği kronik (süreğen) bir hastalıktır. Kan basıncı yüksek olan kişilerin çoğu, yıllarca bunun farkında olmayabilirler. Çoğunlukla herhangi bir semptom görülmez, ancak yüksek kan basıncı tedavi edilmediğinde, tüm vücuttaki atardamarlara ve yaşamsal önemi olan organlara hasar verebilir. Bu nedenle yüksek kan basıncı çoğunlukla “sinsi katil” olarak adlandırılır.
Hipertansiyon dünya çapında bir salgın mı?
Tüm dünyada 1.5 milyar yüksek kan basıncı ya da hipertansiyonu olan hasta bulunurken her yıl 9.4 milyon insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Hipertansiyon dünya genelinde tek başına inme, kalp krizi, böbrek hastalıkları ve diyabete neden olan en büyük ölüm sebebidir.
Sağlıklı Kan Basıncı Nedir? Kan Basıncı Değerinizi Öğrenin!
Hipertansiyon ve atriyal fibrilasyon (kalp atımında anormallik) sıklıkla ilişkili olduğundan, tansiyonunuzu evde, üst kol manşetli otomatik bir tansiyon aletiyle düzenli olarak ölçmeniz iyi olur. Kan basıncı değerinizin büyük 135 mmHg ve küçük 85 mmHg’nin altında olması sağlıklı kabul edilir. Kan basıncınızı sakin ve sessiz olduğunuzda ve egzersiz yaptıktan en az 30 dakika sonra ölçmelisiniz. Tansiyon aletinin manşetinin kolunuza tam oturmasına dikkat edin. Sırtınız dik oturun ve bacak bacak üstüne atmayın. Günün aynı saatinde birden fazla ölçüm yapın. Ölçümlerinizi daha sonra doktorunuza göstermek üzere kaydedin. Kan basıncınız sağlıklı düzeyde ise kalp ritminizin de sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.
Sağlıklı Kalp Atımı Nedir? Kalp Ritminizi Öğrenin!
Kalp atımınızın veya kalp ritminizin normal olup olmadığını biliyor musunuz? Tansiyonunuzu ölçerken, nabzınızı da sayabilirsiniz. Nabzın dakikada 100’den hızlı ve bazen de 150’den yüksek olması, kalp atımının normalden hızlı olduğu anlamına gelir. Düzensiz bir kalp atımını veya ritmini belirlemek daha zordur. Hiçbir belirti vermeyebileceği gibi, göğüste çarpıntı hissi, yorgunluk veya bayılma görülebilir. Bu nedenle, bir doktora danışarak basit bir test yaptırmanız en iyisidir.
Hipertansiyon Tedavisi, Tansiyon İlaçları
Kan basıncını düşüren ilaçların çoğu, kalp krizlerini ve felçleri de önler. Doktorunuzla size özel bir tedavi programı hazırlaması için konuşunuz. Bunun yanı sıra;
· İlaçlarınızı doktorunuzun yazdığı gibi düzenli olarak almayı unutmayınız.
· Hastaların çoğunda kan basıncını kontrol altına almak için birden fazla ilaç gerekir.
· Herhangi bir yan etki ortaya çıktığında doktorunuza bildirmeye özen gösterin.
· İlaçlarınızı kullanırken, tansiyonunuzu düzenli olarak ölçerek kaydetmeye devam edin
Referans: https://tkd.org.tr/kardiyobil/kalp-hastaliklari/hipertansiyon (22.08.2023)