Aile hikayesinin kalp sağlığı açısından önemli bir risk faktör olduğunu artık iyi biliyoruz. Yani ailenizde kalp hastalığı olan varsa sizin de kalp hastalığı geçirme riskiniz vardır. Bu nedenle ailenizin kalp hastalığı öyküsünü bilmek, gelecekte kalp hastalığını önlemek için atabileceğiniz ilk adımlardan biridir.1
Eğer çekirdek ya da geniş ailenizde (büyükanne, büyükbaba, teyze, amca dahil) aşağıdaki hastalıklardan biri varsa hekiminize söylemeniz gerekir.1
· Koroner arter hastalığı veya ateroskleroz
· Kalp krizi
· Yüksek kan kolesterolü
· Anjina (göğüste baskı veya sıkışma ağrısı)
· Atriyal fibrilasyon gibi aritmiler
· Kardiyomiyopati
· Doğuştan kalp kusurları
· Kalp yetmezliği
· Kalp ile ilgili diğer durumlar
· Felç
· Diyabet
· Yüksek tansiyon
· Kalp pili
· Stentli veya stentsiz Perkütan Koroner Girişim
· Bypass veya başka bir kalp ameliyatı
Peki risk altında olmanızgünü birinde mutlaka hasta olacağınız anlamına mı gelir? Hayır, unutmamak gerekir ki kalp hastalıkları önlenebilir, riskinizi azaltmanız için yapabileceğiniz birçok şey vardır.
1. Sigarayı bırakın
Kalbiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri bırakmaktır. Sigara içmiyor olsanız bile, pasif içicilikten kaçındığınızdan emin olun.
2. Hareket edin
Her gün en az 30 ila 60 dakika aktivite yapmayı hedefleyin. Düzenli, günlük fiziksel aktivite kalp hastalığı riskini azaltabilir. Fiziksel aktivite kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olur. Ayrıca, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve tip 2 diyabet gibi kalbe baskı uygulayabilecek diğer durumların gelişme riskini de azaltır.
3. Kalbe faydalı besinleri tüketin
Sağlıklı bir diyet, kalbi korumaya yardımcı olabilir. Bu nedenle aşağıdaki besinleri tüketmeye dikkat edin:
· Sebzeler ve meyveler
· Baklagiller
· Yağsız et ve balık
· Az yağlı veya yağsız süt ürünleri
· Kepekli tahıllar
· Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar
4. Sağlıklı bir kiloda kalın
Aşırı kilolu olmak - özellikle göbek bölgesinde yağlanma - kalp hastalığı riskini artırır. Aşırı kilo, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere kalp hastalığı geliştirme olasılığını artıran koşullara yol açabilir.
5. Kaliteli uyku alın
Yeterince ve kaliteli uyumayan kişilerde obezite, yüksek tansiyon, kalp krizi, diyabet ve depresyon riski daha yüksektir.
6. Stresi yönetin
Bazı insanlar stresle sağlıksız şekillerde baş eder; aşırı yemek, içki içmek veya sigara içmek gibi. Fiziksel aktivite, gevşeme egzersizleri veya meditasyon gibi stresi yönetmenin alternatif yollarını bulmak sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
7. Düzenli sağlık taramalarını yaptırın
Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol kalbe ve kan damarlarına zarar verebilir. Ancak test yapmadan bu hastalıklara sahip olup olmadığınızı bilemezsiniz. Düzenli tarama size durumunuzun ne olduğunu ve harekete geçmeniz gerekip gerekmediğini söyleyebilir.
Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon veya diyabet gibi rahatsızlıklarınız varsa, hekiminiz ilaç reçete edebilir ve yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir. İlaçlarınızı hekiminizin önerdiği şekilde aldığınızdan ve sağlıklı bir yaşam planı uyguladığınızdan emin olun.
Referanslar: 1. Aile Hikayesinde Doktora Bahsedilmesi Gereken Hastalıklar
2. Kalp Hastalığı Önleme Stratejileri (Erişim Tarihi: 13.06.2023)