Konjenital (Doğumsal) Kalp Hastalıklar

Konjenital kalp hastalıkları, doğumda mevcut olan ve bebeğin kalbinin yapısını ve çalışma şeklini etkileyebilen durumlardır.

Konjenital (doğumsal) kalp hastalıkları, doğumda mevcut olan ve bebeğin kalbinin yapısını ve çalışma şeklini etkileyebilen durumlardır. En yaygın doğum kusuru türüdür.


Bazı bebeklerin genlerindeki veya kromozomlarındaki değişiklikler nedeniyle kalp kusurları oluşabilirken bazen de annenin diyeti, annenin sağlık koşulları veya annenin hamilelik sırasında ilaç kullanımı gibi çevresel faktörler etkili olabilir. Örneğin, annede önceden var olan diyabet veya obezite gibi sağlık sorunları, hamilelik sırasında sigara içmek ve bazı ilaçları almak da kalp kusurlarıyla ilişkilendirilmiştir.


Konjenital kalp hastalıklarının belirtileri ilgili hastalığın tipine ve ciddiyetine bağlıdır. Bazılarının çok az belirtisi olabilir veya hiç belirti göstermezken; bazıları aşağıdaki belirtilere sahip olabilir:1

  • Mavi-mor tırnaklar veya dudaklar
  • Hızlı veya sorunlu nefes alma
  • Beslenme sırasında yorgunluk
  • Uyku hali

 

Bazı kalp kusurları hamilelik sırasında, gelişmekte olan bebeğin kalbinin ultrason resimlerini oluşturan, fetal ekokardiyogram adı verilen özel bir ultrason türü kullanılarak teşhis edilebilir.


Bununla birlikte, bazı kusurlar doğum sonrasına kadar veya daha sonra, çocukluk veya yetişkinlik döneminde bile tespit edilmez. Eğer hekim bir konjenital kalp kusurundan şüphelenirse, tanıyı doğrulamak için bebeğe birkaç test (ekokardiyogram gibi) yapılabilir.

 

Konjenital kalp hastalıklarının tedavisi, mevcut kusurun tipine ve ciddiyetine bağlıdır. Etkilenen bazı bebeklerin ve çocukların kalp veya kan damarlarını onarmak için bir veya daha fazla ameliyata ihtiyacı olabilir. Bazıları kalp kateterizasyonu adı verilen bir prosedür kullanılarak ameliyatsız tedavi edilebilir.

 

Konjenital kalp hastalıkları olan kişilerin, sağlıklarını korumak için kardiyologları ile rutin kontrollerine devam etmeleri önemlidir.1

 

Referans:

https://www.cdc.gov/ncbddd/heartdefects/facts.html (Erişim Tarihi: 02.06.2023)



Yorumlar

Yorum ekleyebilmek için giriş yapınız