Kalp, yaklaşık bir yumruk büyüklüğünde, kaslı bir organdır. Göğsün ortasında, iki akciğer arasında, biraz sola doğru konumlanmıştır. Kalp, dört odacığa (iki atrium ve iki ventrikül) ayrılır. Bu odacıklar sayesinde kalp, vücuda oksijenli kanı pompalar ve oksijensiz kanı geri alır.
Damarlar, kanın vücutta taşındığı tüplere denir. Arterler, kanı kalpten vücuda taşırken; venler, kanı vücuttan kalbe geri taşır. Kapillerler ise bu iki damar türü arasında yer alır ve kanın hücrelere ve doku aralıklarına dağıtılmasını sağlar.
Kan, oksijen, besinler, hormonlar ve atık ürünlerin taşındığı sıvıdır. Aynı zamanda vücudu enfeksiyonlardan koruyan beyaz kan hücrelerini ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan trombositleri de taşır.
Bu sistem, vücudumuzun her köşesine ulaşarak hayati işlevler gerçekleştirir. Beyin, böbrekler ve akciğerler gibi önemli organlar, kalp ve dolaşım sistemi sayesinde oksijen ve besin maddeleri alır. 
Örneğin, beyin için oksijenli kanın kesintiye uğraması durumunda sadece birkaç dakika içinde kalıcı hasarlar oluşabilir. 
Ancak, bu sistemin herhangi bir bileşeninde bir sorun oluştuğunda, vücudun diğer kısımları da olumsuz etkilenebilir. Kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının belirtileri, genellikle bu sistemde bir şeyin yanlış gittiğinin ilk işaretleridir. Bu belirtilerin erken tanınması, olası komplikasyonların önlenmesinde kritik bir öneme sahiptir.
Böbrekler, kanı süzerek atık maddeleri vücuttan uzaklaştırırken, akciğerler oksijensiz kanı alır ve oksijenle doldurarak kalbe geri gönderir.
Bu sunum Türk Kardiyoloji Derneği, WHO, CDC, American Heart Association, British Heart Foundation vb kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır.